Bucketlist: een boom planten

Een van mijn mooiste herinneringen is dat dat mijn vader met mij een dennenboom ging planten. Die is nu serieus groot! Mijn vrienden blijken ook dierbare herinneringen te hebben aan druilerige dagen en modderige kuilen. Samen met de kinderen een boom planten is een ervaring die je niet wilt missen. Nu de blaadjes gevallen zijn start het seizoen om bomen te planten. Dat kun je doen tot het gaat vriezen. Let op: en boom plant je niet zomaar, net als je niet zomaar een huisdier neemt.

Hoe kom je aan een boom?

  • Kijk eens of je een stekkie ziet staan in de berm, daarmee red je een boom voor de grasmaaier.
  • Houd Free Tree events in de gaten, vaak doen wijk- en buurttuinen eraan mee en kun je in je eigen buurt een boompje scoren. Stadskwekerij de Kas en Cool Down city hebben soms dit soort uitgiftes.
  • Ga naar een tuincentrum en koop een of twee boompjes
  • Plant je kerstboom direct in de tuin

Waar plant je een boom?

In je achtertuin

de voortuin

je volkstuin

op de parking

NIET in een pot

NIET in een openbaar park

Hoe kies je de beste plek?

Ga er staan en stel je voor dat je in een tijdmachine zit. Over dertig jaar is je boompje jongvolwassen, over zestig jaar op volle kracht. Stel je voor dat je onder zijn takken en bladeren staat. Heeft jullie boom genoeg ruimte? Raakt je schuur of het dak van je huis niet in de knel?

Hoe zorg je voor je boom?

Neem niet een maar twee bomen, daar houden ze van. Geef hem extra water in de zomer, laat het blad onder zijn takken liggen. Leg geen tegels of stenen op zijn wortels. Kijk hoe hij groeit en wees blij met jullie boom.

Doet u mee? Ieder kind de natuur in!

Leuk, hé, die doe dingen met de kinderen. Een beetje natuur is zo belangrijk.

Wist je dat veel stadskinderen nog nooit met hun voetjes in de zee hebben gestaan, nog nooit door een bos zijn gestruind of in een boom zijn geklommen? Dat gun je toch ieder kind!

Geef een kleine bijdrage en maak het mogelijk!