13 juni

Struintocht op het Eiland van Brienenoord met school

Ga mee op avontuur op het eiland van Brienenoord!

Onder de van Brienenoordbrug ligt een fantastische, avontuurlijke plek: het Eiland van Brienenoord. Een natuurpareltje middenin de grote stad. Er groeien wilde fruitbomen zoals kerspruim, sleedoorn, zoete kers en vlier. Je kunt er vogels spotten, zoals sperwer, groene specht, ijsvogel, nachtegaal en gekraagde roodstaart. Eb en vloed spoelen er dagelijks water door een kleine getijdengeul. En dat terwijl de zee hier bijna 40 kilometer vandaan is! Er zijn jungle-achtige plekken bij het water waar je je een weg kunt banen tussen de omgevallen bomen. Die groeien gewoon door, ook al liggen ze op hun kant. Hoe spannend is dat! Op het Eiland van Brienenoord kunnen kinderen avonturen beleven in de natuur. Ze kunnen kikkers vangen, vogels kijken, klimmen en klauteren, onderzoeken wat de invloed van eb en vloed is, zoeken naar kleine beestjes, zich verwonderen en vooral: genieten van de natuur. In 2021 – 2022 is een deel van het eiland op de schop gegaan om meer ruimte te maken voor eb en vloed en de bijzondere natuur die daarbij hoort. 

Wat gaan we doen?

Jullie gaan op ontdekkingstocht op het eiland! We blijven niet op de paden, maar we gaan lekker struinen. Onderweg voeren we in kleine groepjes te gekke natuuropdrachten uit.

Maar…voordat het zover is, komt een van onze natuurjuffen of meesters bij jou in de klas voor een leuke en leerzame les over het eiland, de getijdennatuur en Nederland deltaland

Praktisch

De gids ontvangt de groep bij de afgesproken plek en legt de werkwijze uit. 

  • We gaan in kleine groepjes (max 7 kinderen) op pad. Bij elk groepje is een volwassen begeleider nodig.
  • De gids deelt enkele materialen en opdrachten uit om de natuur te onderzoeken.
  • De struintocht gaat ook over ongebaande paden, dus trek stevige schoenen en een lange broek aan. Let ook op het weerbericht!
  • Neem iets te drinken mee en eventueel een tussendoortjes. Ieder groepje kan onderweg de tijd nemen om te pauzeren. 
  • Er is geen toilet op het eiland.

Taak leerkracht en geleiders struintocht

De struintocht wordt begeleid door een medewerker van De Stad Uit. Ook zijn er enkele vrijwilligers van De Stad Uit aanwezig om de groepjes te begeleiden. Uw rol is die van algemeen begeleider. U blijft verantwoordelijk voor de leerlingen en de orde in de groep.

Wanneer?

Beschikbaar op 6, 13 en 20 en 27 juni. Kun je niet op donderdag? Er is meer mogelijk, neem contact op en dan maken we een passende afspraak. Elke tocht duurt gemiddeld 2 uren. Tijd kan in overleg. De voorbereidende les op school duurt 1 uurtje.

Contact

Wil je meer info of je direct aanmelden? Stuur een mail naar info@destaduit.nl

Tot ziens bij de struintocht!