6 redenen waarom buiten spelen in de natuur gezond is

Natuurmonumenten komt met onderzoek

De wetenschap bewijst het: natuur maakt kinderen gezond. Dat concluderen onderzoekers Prof. Dr. Agnes van den Berg en Dr. Femke Beute uit relevante onderzoeken, in opdracht van OERRR. We zetten de zes belangrijkste gezondheidsredenen voor je op een rij.

1. Bewegingsvrijheid 

Buiten kun je bewegen. En hoe meer je beweegt, hoe beter je er in wordt. Je motorische ontwikkeling train je door dingen te doen. Daarnaast geeft buiten zijn vrijheid in je hoofd. Je kunt er dromen en fantaseren. Deze ervaringen dragen bij aan de ontwikkeling van een eigen identiteit van kinderen.

2. Weerbaarheid

In de natuur kom je veel uitdagingen tegen die je kunt overwinnen. Denk aan enge beestjes, glibberige boomstammen en moeilijk te beklimmen bomen. Obstakels overwinnen versterkt de mentale en lichamelijke weerbaarheid van kinderen. 

3. Lekker slapen

Natuurlijk daglicht is belangrijk voor een goed-functionerende biologische klok. Deze biologische klok stuurt ons slaap-waakritme aan, maar reguleert ook de hormoonhuishouding en veel andere lichamelijke systemen.

4. Minder stress

Wie denkt dat kinderen geen stress kennen, is de toetsen van school vergeten…Het belangrijkste advies bij stress is: ga naar buiten! Ga wandelen, ga fietsen, zoek de buitenlucht op. De wijde omgeving, de rust én de lichamelijke activiteit nemen stress weg. Dit geldt ook preventief.  

5. Vitamine D

Direct zonlicht op de huid zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de opname van mineralen, het versterken van het immuunsysteem, het verlagen van de kans op ziekten zoals diabetes en astma, en het verhogen van de levensverwachting.

6. Goede ogen

Wanneer je naar een telefoon- of beeldscherm kijkt, kijk je alleen van dichtbij. Om oogspieren te trainen is het belangrijk om regelmatig actief naar iets te kijken wat verder weg is. Daarom adviseert het Oogfonds om kinderen minimaal twee uur per dag buiten te laten spelen. Zo maak je de kans kleiner dat je bijziend wordt. 

Meer lezen?

De wetenschap bewijst het: natuur maakt kinderen gezond. Dat concluderen onderzoekers Prof. Dr. Agnes van den Berg en Dr. Femke Beute uit relevante onderzoeken, in opdracht van OERRR. Zij legden hun bevindingen vast in het verslag “Geef kinderen de natuur (terug)”. Lees het volledige verslag hier (pdf)

80% van de ouders wil meer tijd voor natuur met hun kind

Dat blijkt uit een peiling van OERRR onder 14.000 ouders. De meeste ouders kennen de gunstige effecten van natuur op de ontwikkeling en de gezondheid van hun kinderen, toch gaan zij er niet vaak genoeg samen op uit. Lees hier over de uitkomsten van het onderzoek

Doet u mee? Ieder kind de natuur in!

Leuk, hé, die doe dingen met de kinderen. Een beetje natuur is zo belangrijk.

Wist je dat veel stadskinderen nog nooit met hun voetjes in de zee hebben gestaan, nog nooit door een bos zijn gestruind of in een boom zijn geklommen? Dat gun je toch ieder kind!

Geef een kleine bijdrage en maak het mogelijk!