Geef stoepplantjes een naam

Wintertip: ga eens langs bij stoere stoepplantjes

Botanisch stoepkrijten is een nieuwe rage. Iedereen kan eraan meedoen, je hebt er alleen een krijtje voor nodig! Daarmee schrijf  je de namen bij onkruid op de stoep. Stoepplantjes zijn belangrijk voor de biodiversiteit in de stad. Door ze een naam te geven help je anderen om de wilde planten te herkennen en er plezier aan te beleven.

Deze maand gaan we op zoek naar winterpostelein

Je kunt hem niet missen, winterpostelein groeit zowat in elke straat! Het plantje heeft bladeren die aan verse jonge spinazie doen denken. Ze zijn klein, frisgroen en sappig. Het blad heeft de vorm van een hartje, soms groeien er witte bloemetjes in het midden. Echt een schatje! Heb je er een gevonden? Pak dan je stoepkrijt en zet de naam erbij!

Ben je in je eigen tuin aan de slag of ergens buiten? Dan kun je winterpostelein ook plukken om er een maaltje van de koken! Dat is echt lekker, vraag maar aan de groenteboer, die verkoopt namelijk ok winterpostelein. Vergeet niet je groente 2 keer goed te wassen in koud water voor gebruik. Lekker is roerbakken voor bij de pasta of op je boterham in plaats van een plakje komkommer.

Heb je de smaak te pakken? Download de stoepkrijtposter en ga op zoek naar veel meer winterse stoepplanten in de buurt.

Het project Stoepplantjes, dat gestart is in de Hortus botanicus Leiden, wil meer waardering kweken voor de wilde planten op de stoep. Die zijn nuttig: ze helpen de stad te verkoelen, ze bieden voedsel voor bestuivers en vogels en dragen bij aan de biodiversiteit. Je ziet andere soorten dan een aantal jaar geleden: de nieuwe stoepplantjes zijn goed bestand tegen klimaatsveranderingen. Je mag ze plukken en er van alles mee doen; dat maakt de planten ook voor kinderen interessant. Sinds een aantal jaar spuiten gemeenten geen gif meer. Er blijft daardoor meer onkruid staan en jullie kunnen ook in de winter van alles vinden!

Doet u mee? Ieder kind de natuur in!

Leuk, hé, die doe dingen met de kinderen. Een beetje natuur is zo belangrijk.

Wist je dat veel stadskinderen nog nooit met hun voetjes in de zee hebben gestaan, nog nooit door een bos zijn gestruind of in een boom zijn geklommen? Dat gun je toch ieder kind!

Geef een kleine bijdrage en maak het mogelijk!